I 5 måneders alderen begynder mange børn at kunne være vågen ca 2 timer. Mange presses til for tidligt at holde børnene vågne længere, men faktisk vil langt de fleste børn i 5 måneders alderen trives bedst med at få en lur 4 gange i løbet af dagen med ca 2 timers vågentid i hver periode. Du kan se søvnlogikken for et barn på 5 måneder her.
Søvnlogik 5 måneder
Der er sket meget siden lille Lilly på billedet blev født. Hun har ikke så meget uro fra sin krop mere og hun er mere tydelig i hvad hun har brug for. Lillys forældre begynder også bedre at kunne læse hende. Er hun sulten, træt eller keder hun sig bare på sit legetæppe? Hvor Lilly for bare 4 måneder siden kunne sove dagen væk, er søvnbehovet nu faldet til ca 13-14 timer. Det betyder at hun har mange timers vågentid hun skal have brændt af. Og når man ikke kan være vågen mere end ca 2 timer af gangen, så må man sove ca 4 gange på en dag. Det er godt for natten at søvnpresset er lidt højere til nat end om morgenen. Derfor er Lilly nok nærmere vågen 1,5 time om morgenen og 2- 2,5 time om aftenen.
Eksempler på SØVNLOGIK på en SØVNLOG
Fælles for de 4 eksempler er både antallet af vågenperioder, antal lure, søvn- og vågenbehov og vågentid pr gang. Derudover er hverdagen for Lilly og hendes forældre meget forskellig.
I eksempel 1 powernapper Lilly alle dagens lure. Tilgengæld sover hun 12 timer om natten + mad.
I eksempel 2 står Lilly tidligere op. Hun har “brugt 10 timers søvn om natten og det efterlader flere timer til dagslure. Hun sover 2 lure af 1,5 times varighed og 2 powernaps. Kl 20 er vågentiden brugt op og Lilly går til nat.
I eksempel 3. har vi LIlly i en B menneske udgave. Helt okay, hvis Lillys forældre er okay.
Og i eksempel 4 ser vi 5 måneder gamle Lilly som tager en meget lang lur midt på dagen. Resten af lurene er powernaps og Lilly har først brugt sine ca 10 timers vågentid kl 21.30, hvor hun går til nat.
Alle disse måder er normale.
Ja og ikke blot disse, men en kombination af dem alle + 100 andre. Der er ikke en standard plan for søvn. Men der er nogle konstanter som er svære at komme udenom. Og det er dem du kan følge i min SØVNLOGIK.
HUSK igen at dette er et skema. IKKE et barn. Men måske det kan bruges til at få en forståelse for SØVLOGIK og hvordan vi som mennesker lægger vores VÅGENTID forskelligt.